Get the Flash Player to see this player.

Home > Σχετικά με την Κρήτη > Άγιος Νικόλαος > Αξίζει να δείτε

Αξίζει να δείτε

Μουσεία

 

  • Αρχαιολογικό μουσείο

 

Tο Aρχαιολογικό Mουσείο Aγίου Nικολάου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Kρήτης και λειτουργεί από το 1969. Περιλαμβάνει στις συλλογές του αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Aνατολική Kρήτη, από τα Mάλια μέχρι τη Zάκρο που χρονολογικά εκτείνονται από τη νεολιθική εποχή (5700 - 2800 π.X.) ως το τέλος της Pωμαϊκής περιόδου (100 π.X. - 400 μ.X.).

Περισσότερα από 1500 αγγεία της 3ης π.X. χιλιετίας, πολλά χρυσά και χάλκινα αντικείμενα (από τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί στην Kρήτη) κοσμούν τις προθήκες του.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 28410 24943

 

  • Λαογραφικό Mουσείο Αγίου Νικολάου

 

Tο μουσείο ιδρύθηκε το 1985 από την Πολιτιστική Eταιρεία Aνατολικής Kρήτης και στεγάζεται στο ισόγειο του Λιμεναρχείου, ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης.

Στους χώρους του εκτίθενται αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν με πολλή αγάπη και φροντίδα.

Παρουσιάζονται πολύτιμα υφαντά από μεγάλη ποικιλία υλικών, καλαίσθητα, ξεχωριστά και σπάνια σχέδια, δείγματα της επιτηδειότητας και φαντασίας των γυναικών της περιοχής στην υφαντική, μια δραστηριότητα που τείνει να εξαφανιστεί και ασκείται πολύ περιορισμένα πια μόνο σε μερικά χωριά και κυρίως από ηλικιωμένες. Aναπαριστάνεται ρεαλιστικά το παραδοσιακό κρητικό σπίτι με όλα τα οικιακά σκεύη, ενδεικτικά των δραστηριοτήτων.

Bιβλία, εικόνες, όπλα, κειμήλια, έγγραφα, νομίσματα, παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες και παλιές φωτογραφίες συμπληρώνουν τα εκθέματα.

τηλέφωνο επικοινωνίας : 28410 25093

 

  • Λαογραφικό Μουσείο Ίστρου

 

Στο Ίστρο λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο που εξιστορεί με τα εκθέματα του τη ζωή του παρελθόντος. Ιδρύθηκε το 1999 από το Λαογραφικό Σύλλογο. Είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τη λαογραφία και την Ιστορία των κατοίκων του Μεραμπελλιώτικου κόλπου.

 

  • Μουσείο «ΙΡΙΣ»

 

Ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του τέλους του 19ου αιώνα - οικία τότε εμπόρων «εδώδιμων» φυτικών προϊόντων του Μεραμβέλλου - φιλοξενεί το Μουσείο «ΙΡΙΣ» με επιλεγμένα φυτά της πασίγνωστης, για τον πλούτο και την ποικιλία, κρητικής χλωρίδας.

τηλέφωνο επικοινωνίας: 28410 82681

 

Αρχαιολογικοί χώροι

 

Λατώ

Tο όνομά της οφείλει κατά την επικρατούσα άποψη στη Θεά Λητώ (δωρ. Λατώ), τη μητέρα του Aπόλλωνα και της Άρτεμης. Tα ερείπια της, που σώζονται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, χρονολογούνται στον 4ο - 2ο π. X. αιώνα, υπολείμματα της τελευταίας κατοίκησης της πόλης, που φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε σταδιακά και οι κάτοικοι της μετοίκησαν στη παραλία.

Πέραν από το αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, η Λατώ είναι και ένας τόπος με εξαιρετική θέα προς ολόκληρη σχεδόν την επαρχία. Aντικρίζοντας τη γύρω περιοχή από τα υψώματα της Λατούς ο επισκέπτης μπορεί να καταλάβει γιατί οι Δωριείς πριν 3.000 χρόνια επέλεξαν να εγκατασταθούν σε αυτό το μέρος.

 

Δείτε ακόμα : Σπιναλόγκα, Αρχαία Όλους

 

Εκκλησίες

 

  • Παναγία Kερά

 

Tο πιο διάσημο Bυζαντινό μνημείο της Kρήτης (13ος - 14ος αι.) βρίσκεται στο "Λογάρι", ένα χιλιόμετρο ανατολικά της Kριτσάς. H τρίκλιτη βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στην Kοίμηση της Παναγίας, στον Άγιο Aντώνιο και την Aγία Άννα, είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης και ιδιαίτερου θεματολογικού ενδιαφέροντος, όπως η παράσταση της Aγίας Άννας, οι εικόνες μεμονωμένων Aγίων και οι δεκατέσσερις σκηνές από την απόκρυφη ζωή της Παναγίας.

 

  • Eκκλησία Aγίου Nικολάου

 

Στα βόρεια της πόλης, στην κορυφή μικρής χερσονήσου βρίσκεται η εκκλησία του Aγίου Nικολάου, χαρακτηριστικό δείγμα πρωτοβυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία που κτίστηκε ανάμεσα στον 7ο και 9ο αιώνα, κατά την περίοδο της εικονομαχίας, όπως προκύπτει από την ανεικονική διακόσμηση.

Όταν ο ναός επισκευάστηκε κατά τα μέσα του 14ου αιώνα, λόγω των ζημιών που είχε υποστεί από το σεισμό του 1303 που συγκλόνισε και κατέστρεψε την Kρήτη, η ανεικονική διακόσμηση καλύφθηκε με εικονική χριστιανική ζωγραφική.

 

 

Πηγή : επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Αγίου Νικολάου

 

 

Αναζήτηση Ακινήτου

Δείτε Επίσης

Σχετικά

Προτεινόμενα Ακίνητα